torsdag 7 februari 2013

Polen: Gdansk – en del av vår historia

Efter 40 års ryskt förtryck har åter Gdansk blivit en av de stora handels-, kongress- och turistmonopolerna runt Östersjön. Här finns ett 50tal hotell med tillsammans drygt 6000 bäddar.

Trestadsområdet Gdansk, Gdynia och Sopot med sina omgivningar ger känslan av en genuin storstad där man finner det mesta. Årligen besöks trestadsområdet av fem miljoner besökare. Under den ryska ockupationen var dess östersjökust ett populärt tillhåll för semestrade polacker.

Från att vara en fiskeby vid Östersjöns kust fick Gdansk ett uppsving med Hansan under 1300- talet. En av de gamla byggnader som finns kvar är den medeltida hamnkranen som idag är en del av sjöfartsmuseet. För den historiskt intresserad kan Gdansk erbjuda en mängd intressanta byggnader.

Från fiskeby till Kongresstad
Den första september 1939 inleddes här andra världskriget. När ryssarna hade bombat färdigt för att rädda polackerna från tyskarna, var 97 procent av bebyggelsen i ruiner. Sedan dess har Gdansk efter 40 års ryskt förtryck åter blivit en av de stora handels-, kongress 2 2/11 och turistmonopolerna runt Östersjön. Här finns ett 50-tal hotell med tillsammans drygt 6000 bäddar.

Solidaritet föddes i Gdansk
Till min stora förvåning var inte Solidaritetsmuseet inrymt i den typ av byggnader som man brukar finna museer. Nej, snarare ett hål i gatan vid en starkt trafikerad gata, med en trappa ned till underjorden där man normalt är van att finna toaletter. Men väl nere i underjorden blev man rikt belönad med kunskap om vad som egentligen hände från upptakt till final.

När jag var där avlöste skolklasserna varandra för att ta dela av utställningsmaterial och informationsfilmer. Den som vill köpa en Solidaritetströja kan göra det här till halva priset mot var det kostar i andra butiker.

En annorlunda restaurang 
Vi frågade i hotellets reception efter ett lite speciellt och annorlunda ställe där vi kunde tillbringa kvällen med god mat och dryck i polsk anda. Svaret kom snabbt, ”men ni kommer inte att hitta dit, det är bäst att ni tar en taxi, så hjälper er chauffören att finna ingången”. Gissa om vi blev fundersamma.
 

Restaurangen skulle heta Zejman och ligga på den lite ruffiga sidan av vattendraget som i de här kvarteren delar staden. Taxichauffören visade oss in på en stig omgiven av högt gräs som ledde oss till något som påminde om en ödetomt. På andra sidan vattnet kunde vi se nyrenoverade hus med fina restauranger och hotell. Vad är detta, frågade jag mig. Får man vara så dum att man i Polen frågar efter ett annorlunda ställe och tror att de ska förstå vad vi lägger i bemärkelsen annorlunda.

Jo, det får man. För att det visade sig sedan att vi kom till ett helt fantastiskt ställe präglat av hamnmiljö och sjömanskap. Det var bara sjöbusarna som saknades. Maten var mycket bra och på borden stod ett antal ”helrör” med sprit som på vilken annan hamnkrog som helst, i varje fall enligt min fantasi.Polens finaste hotell
Det var från Grand Hotell i Gdansk som Hitler följde invasionen av Polen den första september 1939. Sifitel Grand Hotell är även numera det finaste hotellet i Polen och inte minst det traditionsrikaste. För dem som är intresserade av slott i gotisk stil kan rekommenderas en timmes bilresa från Gdansk för att besöka det medeltida slottet Malbork, med byggnader på 21 hektar. Slottet påstås vara en av världens störstategelbyggnader.


 

Text och foto: Göran Rydell.
www.bulletin.se


 

2 kommentarer:

  1. Mina bästa minnen från Warszawa är från klubben New Orleans Gentlemen's Club&Restaurant. Den bästa klubben i Warszawa!neworleans.pl/en/?nkpage=2

    SvaraRadera
  2. Bästa fester är i Polen. På klubben New Orleans Gentlemen's Club&Restaurant i Warszawa kan man uppleva fantastiska stunder! Jättesköna dansare! neworleans.pl/en/?nkpage=2

    SvaraRadera