torsdag 7 februari 2013

Orbaden i Hälsingland:I begynnelsen ett tillhåll för dekadenta skådespelare och konstnärer

 


Efter Ljusnans strand ligger konferensanläggningen Orbaden, en oas för dem som här under några dagar har möjligheter att varva ned. Hotellet och badorten har funnits sedan 1925. Till en början ett tillhåll för dekadenta skådespelare och konstnärer från Stockholm. Här fick man nämligen bada med tvådelad baddräkt. Mycket spännande! Något som snabbt spred sig i trakten och i landet.

Under 1920-talet åkte man hit upp från Stockholm för att bo på hotellet, och bada i Ljusnans klara vatten vid den fantastiska sandstranden alldeles nedanför hotellet. Det var kanske naturen och miljön runt omkring som drog, och inte minst den fina luften.Helene Åkerström som numera driver Orbaden Konferens & Spa berättar att här stannade tåget från Stockholm. En del av dem som klev av var kända skådespelare och artister. Anledningen var att ägaren till Orbaden var Dramatenskådespelaren Elis Ellis, och han drog naturligtvis med sig kollegor från Dramaten och Stockholms nöjesliv i övrigt.

- Det sägs att de riktigt fina människorna åkte till västkusten och södra Sverige. Medan de lite mer dekadenta kom hit. Här fick de dessutom bada tvådelat, vilket man inte fick på så många ställen.-Det var naturligtvis mycket spännande, och bidragande till att man fick extra mycket gäster. Under andra världskriget var Orbaden stängd under några år. 1947 köptes anläggningen av Korsnäs Marma, som nyttjade den för bland annat husmoderssemestrar för sina anställda. Ju fler barn de hade desto längre fick de stanna.

2002 tog Helene Åkerström över driften av Orbaden och sedan dess har hon jobbat utåtriktat med att få boende från bland annat Mälardalsområdet att upptäcka Orbaden och Hälsingland. Hon vill profilera anläggningen som en kurort och det är framförallt SPA-avdelningen som hela tiden utvecklas.

-Vi har byggt en ny restaurangdel där nästan alla bord har utsikt över älven. Det som tidigare var matsal är nu konferenslokal. Vi arbetar mycket med egna aktiviteter och använder duktiga instruktörer som finns i området till exempel Malin Berghagen för yoga. Gästerna kan till exempel prova yoga boxercise och afropower-dans.

Frisk konferens är ett populärt tema för företag, säger Helene. Att koppla in fysiska och psykiska avkopplingspass i konferensen. Det passar väl in här, eftersom anläggningen i sig ger en rofylld känsla. Och när det gäller maten så är Helene Åkerström noga med att poängtera att de försöker att jobba med närproducerat på alla sätt.

Här rekommenderar vi gärna våra gäster en tur på nyrustade vandringsleder till exempel en tur till toppen på Åsberget, den gamla skidbacken, den sträckan  är 4-5 km, lagom för en lördagstur innan man tar sig ann sin SPA- behandling. Här finns också möjligheter till cykling, paddling och här finns roddbåtar för fisketurer på älven. Enklare fiskeredskap finns att låna, och fisk finns det gott om intygar Helene Åkerström.
Vintertid har de många återkommande gäster som ägnar sig åt långfärdsskridsko på älven och Längdskidåkning.

Text och foto: Göran Rydell.
www.bulletin.se


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar