torsdag 7 februari 2013

Irland: Doonbeg Golf Resort – en okänd pärla på irländska västkusten

Doonbeg Golf Resort är det lätt att förälska sig i, inte bara i själva banan utan i hela anläggningen med det nya exklusiva klubbhuset, som ser ut som ett gammalt slott, det flacka landskapet i sydvästra Irland, utsikten över Atlantkusten och den lilla byn med sina pubar.


 På flygplatsen i Dublin träffar vi ett svenskt par, Sven –Olof och Inga-Britt Backhans från Oskarshamn, som spelat golf på Irland varje sommar i sjutton år.

– Doonbeg? Den banan har vi aldrig hört talas om, säger de förvånat.

Men inte så konstigt, banan är ganska ny. För tio år sedan var det bara ett avsides kustområde som mest bestod av sanddyner.

– Ett lokalt bolag tyckte dock att det skulle vara en idealisk plats för en linksbana, berättar Joe Russell, chef för Doonbeg Golf Resort, för Bulletin och fortsätter:

– De köpte marken av fyra lokala bönder. Sedan kontaktades männen bakom mästerskapsbanan Kiawah i USA och de engagerade Greg Norman som står för designen. Undan för undan har anläggningen utvecklats och år 2010 utsågs den till Best European Golf Resort 2010. Den håller högsta standard i alla avseenden.
 
-Det första hålet, ett mycket utmanande par-5-hål på 518 meter. När du står där på första tee och folk iakttar dig från puben vill det till att du kan koncentrera dig på slaget, berättar Joe Russell,
Doonbeg Golf Resort.


En bana för alla
Även höghandikappare kan få en härlig golfupplevelse på banan trots att den är designad som en mästerskapsbana. Det finns fyra utslagsplatser, blå, vit, gul och röd och den sistnämnda förkortar banan avsevärt och gör den inte fullt så utmanande för oss med lite högre handikapp.

Spelar man banan första gången rekommenderas hjälp av en caddie. Ibland blir man förvånad över ett råd man får, men följer man det, om man nu lyckas med det, inser man att, jo, det var rätt.
– Våra caddies räknas som de bästa på Irland, alla vidareutbildas varje år, de har lång erfarenhet och gör alltid sitt bästa för att golfaren ska njuta av golfupplevelsen, förklarar Russell.Utmanande hål
På frågan vilket som är Joes eget favorithål svarar han:
– Det första hålet, ett mycket utmanande par-5-hål på 518 meter. När du står där på första tee och folk iakttar dig från puben vill det till att du kan koncentrera dig på slaget. Ett annat utmanande hål är det fjortonde, ett kort par3-hål bara, men det finns ingenting mellan tee och green, förutom en djup ravin med tjockt och långt gräs. Det som kan störa ens koncentration är också den fina utsikten över Atlanten och bruset från vågorna.

Inte bara golf
Väl tillbaka i det magnifika klubbhuset kan man äta en bit mat i Long Room Restaurant, ta en ”pint of Guinness” eller ett glas irländsk whiskey i Darby’s Pub eller slappna av i White Horses Spa.Och det finns mer att göra i Doonbeg än att bara spela golf.
– Det finns möjlighet att ta en ridtur, surfa på Atlantens vågor eller ta en tripp i omgivningarna och naturligtvis till de världskända Cliffs of Moher, klipporna som blivit utsedda till ett av världens sju underverk i naturen, tipsar Russell.Och själva byn Doonbeg med sina små restauranger och butiker ligger bara en och en halv kilometer bort. Där kan man uppleva det irländska publivet, träffa lokalbefolkningen och njuta av traditionell irländsk sång, musik och dans.

 
Text: Börje Samuelsson
Foto: Göran Rydell
www.bulletin.se
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar