fredag 8 februari 2013

Belgien: Cykling i Antwerpen

Antwerpen, sug på den. De flesta av oss får förmodligen inte några större positiva vibrationer, när man hör talas om Antwerpen. Men jag har varit där på ”Cykling i Antwerpen”, och fick mersmak, konstaterar turistjournalisten Göran Rydell.
 Trakten runt Antwerpen är mycket platt, de enda backarna vi råkade ut för var broar över kanaler och motorvägar. Vi cyklade genom de judiska kvarteren, där diamanthandeln är dominerande, ut via förstäder till rena landsbygden. Cykling som turistnäring är mycket väl organiserad i Belgien. Här finns numrerade cykelleder kors och tvärs, och inför varje dags etapp väljer man en intressant rutt.
På styret fäster man en lathund med nummer på den rutt man ska cykla. Sedan är det bara ha koll på de vägvisare som med jämna mellanrum dyker upp. Vår färd gick invid kanaler, förbi lantgårdar, kloster, bryggerier och fält med sparris där vi möttes av glatt vinkande cyklande turister och ortsbor. Vi bodde på trevliga hotell med varierande standard och pris. Efter vägen stannade vi till i byarna för lunch eller glasspaus vid något gårdsmejeri, och då var det husets glass som gällde.

Restaurang Het Pomphuis, kan rekommenders. Den ligger i ett före detta pumphus till en torrdocka i Antwerpens hamn.

Sitt rykte till trots är den gamla industri- och hamnstaden Antwerpen numera delvis upprustad. Här möts det moderna Antwerpen och dess historia. Vill man uppleva den gamla varvs- och hamnmiljön kan jag rekommendera att inta en måltid på restaurang Het Pomphuis, ett före detta pumphus till en torrdocka i Antwerpens hamn. Hemsida: www.hetpomphuis.be
 

Här finns numrerade cykelleder kors och tvärs, och inför varje dags etapp väljer man en intressant rutt.Efter vägen stannade vi till vid ett litet gårdsmejeri, och då var det husets glass som gällde.


Cykling som turistnäring är mycket väl organiserad i Belgien. Vår färd gick invid kanaler, förbi lantgårdar, kloster, bryggerier, fält med sparris och möttes av glatt vinkande cyklande turister och ortsbor.
 
Text och foto: Göran Rydell.
www.bulletin.se
 
 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar