tisdag 2 april 2013

Marocko: Ta en åsna mellan hotell och skidbacke

Marocko har mycket mer att erbjuda än de fantastiska stränderna i Agadir, menar Hind Scally på Marockanska Turistbyrån i Stockholm. Här finns den spännande staden Essaouira där livet kretsar kring fiskehamnen, en bred sandstrand och en gammaldags stadskärna med små mystiska gränder innanför de gamla ringmurarna. Samtidigt som Atlasbergens skidresort på 2000 meters höjd inte är långt borta.

En av dem som är engagerad i arbetet att göra Marockos turistutbud intressant för skandinaver är Said Scally. Han har läst vid Göteborgs universitet och är bosatt i Agadir med sin svenska fru. Said Scally konstaterar att turismen sakta men säkert har ändrat karaktär, den gamla tidens resor på Simon Spies tid är förbi. Nu gäller det, menar han, att kunna erbjuda en helhetsupplevelse med hög kvalitet.Sagostaden Marrakech är en av världens mest mytomspunna städer, med ringmurar, vindlande gränder, världens mest spännande och svårnavigerade basarområde och ett torg som slår världsrekord i kaos. Ett marknadsområde som slår det mesta jag varit med om. Här är det fritt fram för den sexåriga jonglören och den tioåriga flickan att visa sina danskonster. Betalningen lägger du i skålen framför dem.

Själv var jag där i början av mars och överraskades av att utbudet av aktiviteter och sevärdheter var så stort, utan att man kände att man var utsatt för alltför många turistfällor. Mest nyfiken var jag på att besöka Casablanca och den bar som är förknippad med filmen Casablanca med Ingrid Bergman och Humphrey Bogart, där någon av dem hade den kända repliken ”Play it again Sam”. Det visade sig att filmen var inspelad i Hollywoods ateljéer. Men det finns en bar som är inspirerad av filmen, mycket för att fånga upp turisternas enorma intresse för denna film som är så förknippad med Casablanca.

Kustremsan mellan Agadir Essaouira bland
annat ett tillhåll för brädsurfare.

I Agadir hyrde vi en bil och åkte till den lilla staden Essaouira och körde bitvis utmed havet där vindsurfare funnit sitt Mecka. Eftersom det var söndag fick vi uppleva marknader och folkfester i de små byarna efter vägen. En resa som jag kan rekommendera. I Essaouira kan man gå längs den långa breda sandstranden, passera den livliga fiskehamnen och fångas upp av den gamla staden med dess trånga orientaliska gränder. Under 1970-talet fanns här en hippiekoloni som lockade till sig kändisar som Rolling Stones och Jimi Hendrix.

Efter Essaouiras långa breda strand
kan man gå med sand mellan tårna


 
Här har vi ett av de tuffa hålen på golfbanan
Golf du Soleil utanför Agadir

Vi fick också möjlighet att spela på den nya golfbanan i Essaouira. En mycket varierade och bra bana, med caddietvång som på många andra banor i Marocko. Det var första gången jag spelade med caddie och det var inte helt fel. En del av dem var mycket rutinerade och var till stor hjälp på de mycket kuperade greenerna.

Atlasbergen erbjuder utförsåkning

Det fantastiska är att man som kontrast till sol och bad snabbt med hyrbil kan förflytta sig till en alpin miljö med utförsåkning i Atlasbergen. Här kunde man ta på sig slalompjäxorna på hotellet och ta en åsna till backen. Och det kunde ju vara lite exotiskt och roligt, men det var nog resan upp i bergen som är det man bäst mins. I skarp kontrast till mitt femstjärniga hotell bodde här invånarna i de olika byarna efter bergsslutningarna i enkla hus, och där smältvattnet sipprade ned vid sidan av vägen stod kvinnor och tvättade i det klara vattnet.

 

Text och foto: Göran Rydell.
www.bulletin.se


 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar