fredag 12 april 2013

Litauen - Blev slottsherre över en natt när Litauen blev fritt från Sovjetunjonen

Vem drömmer väl inte om att någon ringer och berättar att man fått ett pampigt slott, ”Kom och hämta nyckeln”. Det är just vad som hänt Alfredas Tiskevicius, den sista ättlingen till den adliga släkten Tiskeviciai i Litauen. Det besked han fick var att den litauiska staten nu lämnar tillbaka egendom som konfiskerats av Sovjetunjonen.  ”Kom och ta hand om dina 104 slott”.

 1940 hade Litauen samma regler som i övriga Europa för privat ägande av fastigheter och mark. Men vid den sovjetiska ockupationen nationaliserades allt som resulterade till att människor inte längre fick äga sin bostad eller mark. Allt tillhörde staten. När sedan litauerna fick tillbaka sin frihet 1990, var en av de första åtgärderna att instifta en lag om att staten skulle lämna tillbaka de egen-domar som konfiskerats.

Så här ser ett av hans 104 slott ut som numera är rustat till museum.

Det var inte alltid så enkelt att förverkliga denna lag och det tog 13 år innan de tidigare ägarna och deras ättlingar fick tillbaka sina egendomar.

Den adliga släkten Tiskeviciai ägde före den sovjetiska ockupationen 104 slott runt om i Litauen. En del av dessa slott var enorma anläggningar med stora parker. Efter ett idogt letande upptäckte tjänstemännen på kulturministeriet till slut att det faktiskt fanns en man i livet från denna släkt.

Kom och ta hand om dina 104 slott
Helt ovetande om vad som hände i Litauen, damp det ned ett brev från den litauiska staten till denne greve som levde ett enkelt liv i Polen. Budskapet var ”Kom och ta hand om dina 104 slott”. I brevet förklarade myndigheten att de i Litauen har en lagstiftning som innebär att ägare är skyldiga att ta hand om kulturarvet.

Greven tog sig till Litauen och besökte alla sina slott. Så småningom löste han sitt dilemma genom att donera slotten till litauiska staten mot att få möjligheten att på den Litauiska statens bekostnad komma till Litauen, när han vill, så länge han vill, och bo med helpension på lyxhotell. 

Text och foto: Göran Rydell.
www.bulletin.se
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar