onsdag 5 februari 2014

Dublin - Vad gör man under en ofrivillig vistelse i Dublin?

Med mobiltelefonen tryckt mot örat hörde min projektledare säga: ”Det är ingen idé att du åker hem, vi andra kommer till Dublin om två dagar. Du kan väl skissa på din bit i vårt framtidsprojekt. Blir det för ensidigt kan du väl besöka Guinness Storehouse. Jag har hört sägas att de ska vara skickliga på att åskådliggöra sitt varumärke, där har vi något att lära".

 
Med dessa ord klingande i mina öron började jag att sondera terrängen för mina nästan två dagar på egen hand i Dublin. Konstaterade snabbt att mycket av de jag var intresserad av låg på gångavstånd från mitt hotell. Bodde på hotell The Clarence nära Temple Bar, som är namnet på några livliga kvarter där irländsk musik flödar från en hel del av pubarna. Här finns också Irish Film Institute som har regelbundna evenemang. www.irishfilminstitute.ie.

Högst upp i detta fantastikska tempel finns en skybar med utsikt över Dublin och i restaurangen en trappa ned spelade ett rockband.

En varumärkesprofilering i den högre skolan
För den som är intresserad av varumärkesprofilering och dessutom gärna dricker öl är ett besök på Guinness Storhouse ett måste. Ja, Guinnessbryggeriet är en fantastisk upplevelse vare sig man gillar öl eller inte. En skapelse i sju våningar där du får följa processen från ax till öl. Dessutom hur det gick till i början, reklam från förr och i nutid. På den näst översta våningen finns en stor bar och en servering med enklare rätter och när jag var där spelade ett rockband. Högst upp finns en skybar med en fantastisk utsikt över staden.
http://www.guinness.com
 
I Guinness butik kunde man ekipera sig från topp till tå och förse sig med ölglas och sejdlar.

Trinity College Library
När man går på de gamla kullerstensgångarna på universitetsgården till Trinity College Library är det inte utan att man känner historiens vingslag. Miljön är på något sätt bekant genom engelska kriminalserier där man mellan varven lagt handlingen till något anrikt universitet.

Bibliotekets historia går tillbaka till etableringen av högskolan år 1592 och är det största biblioteket i Irland. Här finns 5 000 000 tryckta volymer med omfattande samlingar av tidskrifter, handskrifter, kartor och musik som speglar över 400 år av akademisk utveckling. Den mest kända boken är Book of Kells.

Är man i Dublin får man inte missa det fantastiska Trinity College Library. Här känner man tydligt historiens vingslag.

Biblioteket stöder lärande och forskningsbehov inom alla discipliner i kollegiet och är ett stort forskningsbibliotek med högt internationellt anseende. Tillhandahåller tjänster till ett stort antal externa användare och institutioner. Något som bidrar till utvecklingen av kreativa initiativ för information om handskrifter och andra skatter lockar hundratusentals besökare att besöka gamla biblioteket varje år.

 

Dublins mest anrika café
 
Bewley´s Oriental Café som är Dublins mest anrika café. Ett café som alla guideböcker rekommenderar, och det är lätt att förstå varför.

Ett bestående minne av Dublin är Bewley´s Oriental Café som är Dublins mest anrika café. Caféet har ett omtyckt scenprogram för lunchdraman och under kvällarna kabarré, jazz och komedi. Bewley's ligger på Graftonstreet, och omfattar ett frukostcafé, en deli/bar, ett kontinentalt café och bar, en fiskrestaurang plus ett teatercafé.

Resa till Howth
Jag kände att jag ville ut från staden för att få lite mer genuint till livs, och tog pendeltåget Dart till Howth, en gammal fiskeby vid Dublin bay. Promenerade på piren men hade tyvärr inte tid för den längre vandringsturen runt udden för mer spektakulära vyer. Passade istället på att besöka Howth Golf Club som ligger på gångavstånd från järnvägsstationen. Något spel blev det inte, men de klubbmedlemmar jag talade med tycke banan hade ett av de bästa lägena i hela Irland. En kanske lite klädsam överdrift, men inte alltför överdriven. Och rekommenderade mig att ta en extra titt på utsikten från tee på det 16:e hålet. Där de tyckte att utsikten är väl värd att nämnas i vilken golfguide som helst.
Den som pendeltåget till fiskebyn Howth vid Dublin bay, blir rikligt belönad.
 

Text och foto: Göran Rydell.
www.bulletin.se
 

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar