tisdag 21 maj 2013

Tjeckien vill ta för sig av turismen

Sakta men säkert reser sig nu de forna Sovjetstaterna ur förtrycket, och satsar naturligtvis på att ta för sig av turismens kaka. Något som i allra högsta grad gäller distriktet Moravia i Tjeckien.

 
Solen sänker sig sakta över Prag.

 
 
 
 
 
 
Det jag minns bäst från min rundresa i Moravia är staden Zlin med skotillverkaren Bata. Under första världskriget levererade Bata stövlar till ett flertal länders arméer, och på 1930-talet var man världens största skotillverkare. Bata är känt för ett stort socialt engagemang för sina anställda. Som distriktets dominerande företag fick Bata ett enormt inflytande och under sin storhetstid ägde Bata i stort sätt all mark i Zlin. Där de byggde villor, radhus och flerfamiljshus för de anställda. Under 1950-talet byggde företaget ett efter den tidens mått ett höghus i centrala Zlin.

Chefen för skotillverkaren Bata ville ha en fullkomlig uppsikt över vad som vände på de olika våningarna. Han såg till att hans tjänsterum placerades i en hiss med el, telefon och rinnande vatten.

 Det intressanta är att den excentriske chefen som ville ha en fullkomlig kontroll över vad som hände i huset, lät konstruera sitt tjänsterum på uppskattningsvis 30 kvadratmeter i en hiss. Ett sätt att alltid vara närvarande på olika våningar där han bäst behövdes. I detta tjänsterum fanns telefon, el och rinnande vatten.
 
 

Prezaky kulinarsky institut i Prag.
 
 
Prezaky kulinarsky institut i Prag som värnar om Tjeckiens matkultur var en intressant upplevelse. Här fick man vara med och laga maten och sedan åt vi tillsammans.
 

För den historiskt intresserade har Moravia mycket att erbjuda. För övrigt också för dem som uppleva den unga EU-statens särart innan den blir en kopia av alla andra EU- stater. Vi passade bland annat på att besöka Prezaky kulinarsky institut i Prag som värnar om Tjeckiens matkultur, håller kortare utbildningar och tar emot turistgrupper. Här fick vi i min grupp en rejäl duvning när det gäller långkok och annan genuin matlagning. Vi fick hjälpa till med olika moment och sedan var det en upplevelse att få äta den trerättersmenyn vi lagat. Hemsida: www.prakul.cz.

Text och foto: Göran Rydell.
www.bulletin.se
 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar