söndag 31 augusti 2014

Spanien och golf - Svenska golftränare återvänder till Spanien

Emma Hansson har spelat golf sedan hon hoppade ur banvagnen och har bland annat gjort sig känd för att vara en idérik golftränare. Numera jobbar hon för att fram nya golfresmål, och att utveckla de befintliga.

Emma Hansson trivs på Hotel Islantilla Golf Resort här i Costa de la Luz.

Hon är PGA- instruktör, hennes specialitet är närspel och sedan en tid golfansvarig för Solresor inom södra och västra Sverige. Hennes uppgift är ta fram nya alternativ för resor, och utveckla de befintliga. Hon är också tävlingsansvarig inom södra och västra Sverige för Solresors golftävling, Golf Invitational, som spelas på 16 golfklubbar runt om i Sverige. Tillsammans med sin kollega Oskar i Stockholm jobbar hon mycket med tränargrupper.

– Det kan vara ett kill- eller ett tjejgäng som är ute efter en golfresa, där vi hjälper dem att packetera resan, fixar med hotell, starttider och allt annat som hör till.
Jag träffar henne på Hotel Islantilla Golf Resort här i Costa de la Luz på den spanska Atlantkusten. En anläggning som hon trivs på.

Islantilla Golf Resort har en intressant bana med 3 X 9 hål, där man kan välja den kombination man är intresserad av när man spelar 18 hål.

– Islantilla Golf Resort är ju en jättefin anläggning, en mästerskapsbana som ligger perfekt. Vi har flyg som går till Faro, på den portugisiska sidan, som är granngårds här. Vi ville också ha en bra golfprodukt i Spanien, eftersom många som vill hit och spela. Spanish open gick här 1995.



Hon konstaterar att Fler och fler svenska pro börjar återvända till Spanien. De kanske har tröttnat på Turkiet, och Egypten där det är lite osäkert just nu. De vill tillbaka till Spanien och Potrugal som har sänkt sina priser blivit mer gästvänliga och bättre kundvänliga.

 
Vi lyckades finna några små trevliga familjedrivna restauranger där de var mån om att vi skulle trivas.


Hit åker spanjorerna skälva
Det hon gillar med Islantilla är att hit åker spanjorerna skälva för att semestra. Vilket tyder på att det är bra eftersom spanjorerna är kräsna. Maten i restaurangen är fantastisk både frukost- och middagsbuffén. De kanske inte är så jättebra på engelska i receptionen, de förstår vad man säger och är vänliga och hjälpasamma. Det är inte något hårt tryck på banan, någon stress behöver man inte uppleva här. Här kan man gå i lugn och ro, såvida man inte är här på någon spansk helgdag, med klämdag. Då är spanjorerna själva på plats.

 
Till Costa de la Luz åker spanjorerna själva. Till vardags är det lugnt vid stranden, såvida man inte som vi råkar vara där i samband med helg med klämdag.

Vi har också en jättefin anläggning som heter Isla Canela, som ligger på en 20 kilomerters bilfärd härifrån. Liter mindre hotell, klubbhus och lite enklare bana, med väldigt bra träningsmöjligheter.
Målgruppen är allt från Pro- resor till kill- och tjejgäng som vill spela golf och bo på banan. Jag har rest mycket som tränare och arrangerat resor, de bästa förutsättningar man kan ha är att bo på banan, så man slipper transporter mellan hotell och bana.

Dina smultronställer i världen?
– Hotel Islantilla Golf Resort är ett av mina favoritställen och sedan så tycker jag om Black Mountain Hua Hin, Thailand, där jag har en villa. En helt fantastisk anläggning är Batalha på Azorerna. En jätterolig och fin bana med fina vyer och roliga hål. I Sverige är favoritbanan Barsebäck GCC.

Vad bör man tänka på när man åker på golfresa?
– På att solen tar mer än vad man kanske tror, även om det skulle vara mulet eller halvgrått tar solen väldigt bra. Gräset reflekterar, så använd därför alltid solkräm. När man på nerresan har lyft av golfbagen från bandet på flygplatsen, ska man alltid kontrollera så att klubborna är hela. Om du på hotellet upptäcker att klubborna är skadade är det svårt att få ersättning.

Text och foto: Göran Rydell.
www.bulletin.se